Εκλογές για
το Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο

Ένα εκατομμύριο βουβές φωνές στην Αυστρία 

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024 στην Αυστρία θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η Αυστρία θα επιλέξει τα 20 μέλη της για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να μπουν στη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν εκλογές πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 4% των ψήφων

Εκτός από τα 7 εκατομμύρια υπηκόων της, η Αυστρία φιλοξενεί σήμερα σχεδόν 1 εκατομμύριο πολίτες από τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(1). Εφόσον πληρούνται οι γενικές προϋποθέσεις (ελάχιστο όριο ηλικίας 16 ετών, κύρια κατοικία στην Αυστρία), έχουν όλοι ισότιμα δικαίωμα ψήφου στην Αυστρία. 

Ωστόσο, οι πολίτες της ΕΕ δεν περιλαμβάνονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο, όπως συμβαίνει με τις δημοτικές εκλογές. Αντίθετα, πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση εγγραφής στον Ευρωπαϊκό Εκλογικό Κατάλογο της Αυστρίας. Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 26 Μαρτίου 2024

Καθώς αυτό το γραφειοκρατικό εμπόδιο δεν είναι ευρύτερα γνωστό, το ποσοστό των πραγματικά εγγεγραμμένων πολιτών της ΕΕ εκτιμάται ότι κυμαίνεται σε μόλις 5%. Ως εκ τούτου, στις τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, περίπου 550.000 άτομα δεν μπόρεσαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στις κάλπες στην Αυστρία, αν και η απουσία τους δεν ελήφθη ποτέ υπόψη από το επίσημο ποσοστό αποχής(2). Παραδόξως, είναι αυτοί οι ψηφοφόροι που επηρεάζονται κατ’εξοχήν από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ωστόσο, έχουν τον μικρότερο λόγο για το ποιος πρέπει να τους εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο. 

Εδώ θα μάθεις πώς να πλοηγηθείς ομαλά στη διαδικασία εγγραφής για τις ευρωεκλογές στην Αυστρία.

Βήμα βήμα η εγγραφή 

Έχεις δικαίωμα ψήφου στην Αυστρία? 

Έχεις δικαίωμα ψήφου, εάν... 


Πώς εγγράφεσαι για να ψηφίσεις ως πολίτης της ΕΕ?

Η εγγραφή στον Ευρωπαϊκό Εκλογικό Κατάλογο (το λεγόμενο Europa-Wählerevidenz) πραγματοποιείται από τον δήμο της Αυστρίας στον οποίο κυρίως διαμένεις. 

Η προθεσμία εγγραφής για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είναι η 26η Μαρτίου 2024. 

Ο αποδέκτης της αίτησής σου είναι συνήθως το Δημοτολόγιο του δήμου κατοικίας σου. Στη Βιέννη, για παράδειγμα, αυτό είναι το δημοτικό διαμέρισμα MA 62 "Wählerevidenz - Wahlen und direkte Demokratie".

Τι έγγραφα χρειάζεσαι?

Θα πρέπει να προετοιμάσεις τα ακόλουθα έγγραφα: 


Σημείωση: Ορισμένοι δήμοι έχουν ειδικές απαιτήσεις για τους αιτούντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, το έντυπο της αίτησης, το συνημμένο φύλλο και η απόδειξη ταυτότητας είναι επαρκή. 

Πώς υποβάλλεις την αίτησή σου?

Αφού συγκεντρώσεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα, χρειάζεται μόνο είτε να τα στείλεις στο αρμόδιο γραφείο του δήμου σου είτε να τα παρουσιάσεις στο πρωτότυπο. 

Μπορείς να υποβάλεις την αίτησή σου είτε εγγράφως (με e-mail ή ταχυδρομείο) είτε αυτοπροσώπως. Δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική αίτηση! 

Οι διευθύνσεις των αρμόδιων γραφείων για τους εννέα πολυπληθέστερους δήμους της Αυστρίας παρατίθενται εδώ. 

Βιέννη

MA62 Wählerevidenz - Wahlen und Demokratie

Lerchenfelder Straße 4

1080 Wien

wahl@ma62.wien.gv.at

More info here.

Γκρατς

Organisationsteam Wahlen

Schmiedgasse 26

8010 Graz

wahlen@stadt.graz.at

Tel: +43 316 872-5151

More info here.

Λιντς

Bürger*innen-Angelegenheiten

Pass-, Melde- und Wahlservice

Neues Rathaus

Hauptstraße 1 - 5

4041 Linz

wahl@mag.linz.at

Tel: +43 732 7070 0 

Σάλτσμπουργκ (Πόλη)

Wahlangelegenheiten

Saint-Julien-Straße 20

5024 Salzburg

wahlamt@stadt-salzburg.at

Tel: +43 662 8072 3530

Ίνσμπρουκ

Referat Melde- und Einwohnerwesen - Unterstützungserklärungen Volksbegehren & Wahlen

Maria-Theresien-Straße 18 (1. Etg.)

6020 Innsbruck

post.meldewesen@innsbruck.gv.at

Tel: +43 512 5360 8009

Klagenfurt/Wörthersee

Wahlamt

Kumpfgasse 20

9010 Klagenfurt am Wörthersee

wahlamt@klagenfurt.at

Tel: +43 463 537-4444

Villach

Wahlamt

Rathausplatz 1

9500 Villach

wahlen@villach.at

Tel: +43 4242 205 3911 

Wels

Melde-, Pass- und Wählerservice

Stadtplatz 1

4600 Wels

melde@wels.gv.at

Tel: +43 7242 235 0

Σεντ Πόλτεν

Einwohner- und Wahlamt

Rathausplatz 1

3100 St. Pölten

wahlamt@st-poelten.gv.at

Tel: +43 2742 333-3032

(Head of Office: Martin Koutny)

Μπορείς να βρεις τη διεύθυνση του δήμου σoυ μέσω του παρακάτω συνδέσμου. Στη συνέχεια, θα βρεις τόσο την ταχυδρομική διεύθυνση όσο και την ηλεκτρονική διεύθυνση του αρμόδιου γραφείου στην αρχική σελίδα του δήμου κατοικίας σου.

Δεν υπάρχει κόστος για την επεξεργασία της αίτησής σου.

Τι ακολουθεί?

Υπέβαλες την πλήρη αίτηση?

Συγχαρητήρια! 

Έχεις πλέον δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αυστρία. Η αίτηση είναι αναγκαίο να υποβληθεί μόνο μία φορά και ισχύει εφόσον δεν μεταφέρεις την κύρια κατοικία σου στο εξωτερικό. 

Τώρα, μπορείς απλώς να περιμένεις την επίσημη ειδοποίηση των ευρωεκλογών. Στις 9 Ιουνίου 2024, θα συμμετάσχεις μαζί με εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ σε όλη την Ευρώπη στην ψηφοφορία για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Η ψήφος σου μετράει! 

Έχεις απορίες?

Εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τους:

Tobias Hansen

tobias.hansen@volteuropa.org

Ina Dimitrieva

ina.dimitrieva@volteuropa.org

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκλογές θα βρεις στην αρχική σελίδα της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (Austrian Federal Government ) και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών (Federal Ministry of the Interior). 

Γενικές πληροφορίες για τις ευρωεκλογές μπορείς να βρεις στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: https://elections.europa.eu/

(1) Την 1η Ιανουαρίου 2024, η Statistik Austria μετρούσε 923.207 πολίτες της ΕΕ-26.
(2) Σύμφωνα με τη Statistik Austria, από το πρώτο τρίμηνο του 2019, περίπου. 720.000 πολίτες της ΕΕ διέμεναν εντός της Αυστρίας. Περίπου το 80% εκτιμάται ότι ικανοποιεί την προϋπόθεση ηλικίας των 16 ετών και άνω. Ωστόσο, την ημέρα των εκλογών στα τέλη Μαΐου, υπήρχαν μόλις 39.000 πολίτες της ΕΕ που είχαν δικαίωμα ψήφου, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε το αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών (BMI).